Pierś z kurczaka w wersji light

Podczas mojej redukcji najczęstszą potrawą jaką jem jest pierś z kurczaka, robię ją na milion sposobów. W sumie nawet gdy nie byłam na redukcji zawsze wybierałam pierś, po prostu od kiedy pamiętam byłam wielką fanką drobiu(tak wiem co oni robią z kurczakami aby wyglądały hmm apetycznie). Wybieram pierś na parze, pierś pieczoną, pierś gotowaną, pierś z frytkownicy na gorące powietrze ale też stawiam na kotlety z piersi kurczaka w trochę innej wersji. Pamiętam, że pierwszy raz robiłam je ponad 4 lata temu razem z moją mamą i od tej pory dosyć często goszczą u nas w domu. Ogólnie znanym przepisem jest taki z mąki pszennej ale ja postanowiłam je zmodyfikować i muszę przyznać, że wychodzą naprawdę dobre!

 

Składniki:

  • pierś z kurczaka (przepis będzie na pół kg)
  • przyprawy jakie lubisz
  • mąką owsiana (szklanka)/ ewentualnie pół szklanki mąki żytniej* i pół np. ryżowej
  • mleko 0,5%
  • zmielone 3/4 łyżki płatek
  • 2 jajka
  • może być papryka, szczypior

 

Wykonanie:

  • mąka, zmielone płatki, jajka, mleko razem miksujesz ogólnie ma z tego wyjść ciasto jak na naleśniki czyli za gęste dodaj mleka, za rzadkie dodaj mąki**
  • pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, dodaj odrobinę oliwy i przypraw tak jak lubisz
  • pokrój szczypior, paprykę
  • odstaw pierś i osobno ciasto do lodówki na ok 1h
  • po upływie godziny pierś i warzywa wrzuć do ciasta i wymieszaj dokładnie
  • smaż na patelni np. na oleju kokosowym

 

 

Kotlety są smaczne zarówno ciepłe ale też na zimno. Według mnie na obiad najlepiej podać je z ryżem albo np. makaronem ryżowym. Warto zaraz po ich usmażeniu rozdzielić je sobie na kilka porcji bo spokojnie kolejnego dnia możesz zabrać je w pojemniku do pracy, szkoły albo zostawić sobie na obiad. Śmiało możesz z nimi improwizować wydaję mi się (i spróbuje to zrobić), że gdyby do ciasta dodać dwie łyżki ugotowanego ryżu to tez były by pyszne i wtedy zniknął by problem z czym je zjeść.

 

*po dodaniu samej mąki żytniej kotlety będą miały gorzki posmak

**musisz kierować się doświadczeniem i robić typowe ciasto na naleśniki

 

Post Author: Paula Dowlasz

3 thoughts on “Pierś z kurczaka w wersji light

    Jull Krajewska

    (28 maja 2018 - 11:59)

    Bardzo ciekawy przepis!

    Justyna

    (28 maja 2018 - 16:23)

    Smacznie

    3xmama

    (9 lipca 2018 - 08:25)

    Lubię takie dania. Smacznie zdrowo i dietetycznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *