Tarta dla łasuchów | przepis

Tarta miała być przysmakiem dla moich gości i przepis na nią miał został moją tajemnicą, ale wyszła taka piękna i taka smaczna, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Znacie mnie a więc wiecie, że jestem fanką ciast które robi się szybko i w miarę łatwo, czterogodzinne przepisy nie są dla mnie. Tarta jak to na nią przystało ma w sobie trochę masła, mąki a więc nie jest to FIT przepis ale czasami w piątek warto zaszaleć. Uwielbiam sama kombinować z przepisami i czasami coś nie wychodzi ale ta tarta wyszła za pierwszym razem – IDEALNA. Wczoraj o 14:00 wyjęłam ją z piekarnika dzisiaj o 7:00 rano nie ma po niej śladu. Postaram się odtworzyć ten przepis jeszcze raz tylko już w zupełnie nowej, zdrowej, fit wersji… 🙂

 

Składniki na spód:

  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki owsianej
  • 2 łyżki cukry brązowego/ białego/ksylitolu/erytrytolu
  • 100g masła zimnego (można też dodać 70g masła zimnego + 40g oleju kokosowego zimnego)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek kakao

 

Wykonanie spodu:

  • wszystkie składniki ze sobą zagnieść aż się połączą
  • ciasto uformować w kulkę i włożyć do zamrażalnika na 30min
  • rozwałkować cienko i układać na blachę wcześniej posmarowaną masłem (mi nie udało się zrobić tego w „jedności” łączyłam kawałek po kawałku)
  • wstawić blachę z ciastem do lodówki na ok. 20minut
  • wstawić do piekarnika na 20 minut  na 190 stopni( na ciasto położyć folię i wysypać ryż, fasolę aby było obciążenie)
  • po 20 minutach zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10 minut w 190 stopniach.

 

Składniki na masę:

  • 300g twarogu chudego/półtłustego
  • 1 op. budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 1 łyżka miodu ( obojętnie jakie słodzidło )
  • 1 łyżka masła orzechowego ( nie jest konieczne)
  • ok. 6 sztuk pokrojonych daktyli (można dorzucić rodzynki, orzechy itp.)
  • dodałam 3 kostki czekolady pokrojone drobno (możesz dodać więcej albo zrezygnować z niej całkowicie)
  • 1 jajko

Wykonanie masy:

  • wszystko ze sobą zagnieść na jednolitą „w miarę możliwości” masę.

 

Złożenie ciasta:

  • upieczony spód warto posmarować kwaśnym dżemem u mnie to była porzeczka (kwaśny dżem fajnie podbije smak, bez niego może być zbyt słodko)
  • na dżem rozłożyć równo masę twarogową
  • z łyżki mąki owsianej, małej łyżeczki cukru i dwóch małych łyżeczek masła zrobić taką kruszonkę i ją rozłożyć na masę twarogową
  • piec ok. 20 minut w 185 stopniach (ale sprawdzać aby kruszonka nie zrobiła się czarna)
  • na ostudzoną tarte wysypać owoce, dużo owoców – wyglądają pięknie, są smaczne i zdrowe… 🙂

A jeżeli zastanawiacie się skąd te piękne złote dekoracyjne patyczki to podaje dokładny link –> ZAPI <–

Post Author: Paula Dowlasz

54 thoughts on “Tarta dla łasuchów | przepis

    Marta K

    (13 lipca 2018 - 09:46)

    Wygląda obłędnie! Akurat musiałam wpaść na ten przepis, teraz, kiedy przez dwa tygodnie nie jem słodyczy….. I jak tu wytrwać w postanowieniu? 🙂

      Paula Dowlasz

      (13 lipca 2018 - 09:51)

      Myślę, że najbezpieczniej będzie zapisać przepis i wrócić tu za te dwa tygodnie 🙂 <3

    Monika Kilijańska

    (13 lipca 2018 - 09:55)

    Taka tarta wygląda obłędnie, a po składnikach widzę, że jadłabym do ostatniego okruszka.

      Paula Dowlasz

      (14 lipca 2018 - 16:27)

      U mnie też bardzo szybko znikła 😀

    Objawy Niche

    (13 lipca 2018 - 10:04)

    Ta tarta wyglada cudownie dawno nie widziałam żeby ktoś tak pięknie i naturalnie przyozdobił tartę owocami 😉

      Paula Dowlasz

      (14 lipca 2018 - 16:25)

      Ja za owocami nie przepadam ale strasznie lubię właśnie nimi ozdabiać wypieki 🙂

    Agnieszka Wleciał

    (13 lipca 2018 - 10:40)

    Wyglada na pyszną, przypadłaby mi do gustu.

    rodzinka 2+3

    (13 lipca 2018 - 10:44)

    ale smacznie wygląda już nieraz podobną robiłam są pyszne szczególnie dla chłopaków 😛

    Kasia

    (13 lipca 2018 - 10:55)

    Wygląda pysznie!Narobiłaś mi ochoty na wypieki!

      Paula Dowlasz

      (14 lipca 2018 - 16:25)

      Hehehe:-*

    Claudia

    (13 lipca 2018 - 12:13)

    Wygląda przepysznie, mniam.

      Paula Dowlasz

      (14 lipca 2018 - 16:24)

      🙂

    Daria Pieczonka

    (14 lipca 2018 - 09:10)

    Smakowicie wygląda 🙂 i ten napis skradł moje serce 🙂

      Paula Dowlasz

      (14 lipca 2018 - 16:24)

      Oj moje serce też skradły te napisy <3

    Holly

    (14 lipca 2018 - 09:54)

    A czym można zastąpić mąkę pszenną? Muszę ją zupełnie wyeliminować.

      Paula Dowlasz

      (14 lipca 2018 - 16:24)

      Nie wiem bo robiłam ją pierwszy raz i jeszcze nie kombinowałam akurat z tym spodem ALE ogólnie to zastępuje mąkę pszenną:
      mąką owsianą
      mąką sojową
      mąką orzechową

    Makovskibuduje

    (14 lipca 2018 - 10:00)

    Wygląda apetycznie! Pomimo, że w ogóle nie piekę, pochłaniam ciasta nałogowo! Może w przyszły weekend słyszę się na zrobienie 😁😁😁

      Paula Dowlasz

      (14 lipca 2018 - 16:21)

      Zachęcam zrobić 😛

    Bookendorfina Izabela Pycio

    (14 lipca 2018 - 11:25)

    Przepis bardzo chętnie wykorzystam, coś dla mnie, dziękuję. 🙂

      Paula Dowlasz

      (14 lipca 2018 - 16:20)

      Bardzo się cieszę 🙂

    Speckled Fawn

    (14 lipca 2018 - 11:32)

    ale piękna ta tarta 😀 i wydaje się dość łatwa do zrobienia, więc z chęcią wreszcie wypróbuję jakiś słodki przepis :)) czekam na wersję fit 😀

      Paula Dowlasz

      (14 lipca 2018 - 16:20)

      Oj jej wykonanie jest BARDZO ŁATWE 🙂

    Jarek

    (14 lipca 2018 - 20:46)

    Szczeże mówiąc nigdy nie jadłem tarty chyba będę musiał skoro takie dobre i zachwalane.

      Paula Dowlasz

      (15 lipca 2018 - 10:23)

      Tarty są pyszne na słodko, słono i pikantnie :-). Ja uwielbiam np. tartę z pomidorami 🙂

    Anna Kozakiewicz

    (15 lipca 2018 - 09:42)

    Ale pyszności 🙂

      Paula Dowlasz

      (15 lipca 2018 - 10:22)

      🙂

    Anna

    (15 lipca 2018 - 09:45)

    O matko! to musi być pyszne! <3

      Paula Dowlasz

      (15 lipca 2018 - 10:22)

      O TAAAK – było 🙂

    czerwonafilizanka

    (15 lipca 2018 - 10:00)

    kocham tarty, za czerwoną porzeczką nie przepadam ale mogłabym zamienić:)

      Paula Dowlasz

      (15 lipca 2018 - 10:22)

      Porzeczka to była ozdoba a więc można ją wymienić na maliny, jagody itp. 🙂

    Klaudia

    (15 lipca 2018 - 10:00)

    Pyszności! Idealne na popołudnia w ogrodzie!

      Paula Dowlasz

      (15 lipca 2018 - 10:21)

      Dokładanie na leżaku w ogrodzie 🙂

    Madka roku

    (15 lipca 2018 - 11:00)

    Wygląda pysznie! 🙂 Bardzo lubię tarty 🙂

    Edyta

    (15 lipca 2018 - 12:32)

    Pysznie wygląda, przydałby się teraz kawałeczek do kawki! 😉

      Paula Dowlasz

      (16 lipca 2018 - 07:51)

      O tym samym pomyślałam rano, że miałabym ochotę ją zjeść 🙂

    Nihil Novi

    (15 lipca 2018 - 12:56)

    Chętnie przyszłaby do Ciebie w odwiedziny 😀 Tarta wygląda obłędnie pysznie ♥

    Magda

    (15 lipca 2018 - 13:13)

    Jak dla łasuchów to przecież dla mnie – muszę wypróbować.

    Magdalena Dziurowicz

    (15 lipca 2018 - 14:05)

    Wygląda przepysznie! Muszę zrobić takie!

      Paula Dowlasz

      (16 lipca 2018 - 07:51)

      Koniecznie 😉

    Viola/My British Journey

    (15 lipca 2018 - 17:55)

    Wow wygląda naprawdę pięknie i już czuje jej smak.Zapisalam sobie przepis,wypróbuję na moje urodziny.

      Paula Dowlasz

      (16 lipca 2018 - 07:50)

      Ooo super 🙂

    Fiona

    (16 lipca 2018 - 15:46)

    Fajnie wygląda i na pewno jest bardzo dobry. Zapisałam sobie w moim notatniku. Dziękuje 🙂

      Paula Dowlasz

      (17 lipca 2018 - 06:56)

      Polecam zrobić 🙂

    Ministerstwo Gadżetów

    (17 lipca 2018 - 09:48)

    Wygląda pysznie, a przepis nie wydaje się skomplikowany. Na pewno skorzystam. Dzięki i pozdrawiam.

    Bookendorfina Izabela Pycio

    (25 lipca 2018 - 09:22)

    Bardzo lubimy tarty, najbardziej właśnie na słodko z owocami. 🙂

      Paula Dowlasz

      (26 lipca 2018 - 07:33)

      🙂

    Aldona

    (30 lipca 2018 - 23:38)

    Lubię tarty pikantne i na słodko, a z owocami wprost uwielbiam! Dzięks za przepis 🙂

      Paula Dowlasz

      (31 lipca 2018 - 13:52)

      Nie ma za co 😛

    Olga

    (22 sierpnia 2018 - 13:01)

    uwielbiam takie sezonowe tarty 🙂

    Justyna

    (27 sierpnia 2018 - 08:29)

    zdrowe słodycze, to zawsze dobry pomysł 😉 uwielbiam takie wypieki! chociaż znając siebie pewnie bym wywaliła mąkę pszenną i zamieniła na inną, zdrowszą 😉

    Martyna Wojcik

    (27 sierpnia 2018 - 09:12)

    Ale cudowna tarta! Jak znajde wolne popoludnie, to moze taka zrobie.
    Pozdrawiam ;*

    Kasia7212

    (27 sierpnia 2018 - 13:58)

    pysznie wyglada 🙂

    Ala

    (9 września 2018 - 10:57)

    ale zdjęcie piękne muszę spróbować :))

    Krzysztof Kowalski

    (10 września 2018 - 10:03)

    swietny artykul

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *