Babeczki daktylowe wersji FIT | przepis

Babeczki to moja ulubiona forma deseru i naprawdę w swoim życiu wiele już ich zrobiłam i czasami były smaczne i piękne a niekiedy to totalna klapa. Dzisiejsze babeczki smakują jak czekoladowe szaleństwo (pomimo iż, czekolady nie ma w nich ani grama), są lekkie, mokre, słodkie i… nie utuczą nas tak jak typowe muffiny. Głównym składnikiem który daje tym babeczkom kolor i słodki smak są daktyle. Kiedyś nie umiałam przekonać się do daktyli i niechętnie po nie sięgałam jednak od pewnego czasu daktyle w mojej kuchni są zawsze i bardzo często robię jakieś desery z ich wykorzystaniem.

„Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy. Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/daktyle-suszone-i-swieze-wlasciwosci-odzywcze-jakie-witaminy-zawieraja_36337.html

 

BABECZKI DAKTYLOWE:

składniki:

  • 150g daktyli
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki razowej*
  • 50g mąki owsianej*
  • 2 duże jajka
  • 100g oleju/ masła/ oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
** ja dodałam takie mąki bo w tym momencie jest to moje ulubione połączenie, jeżeli nie masz którejś z tych mąk możesz dodać samą pszenną. Nie polecam dodawać więcej mąki owsianej ponieważ wtedy babeczki mogą nie wyjść no ale… można kombinować 🙂

wykonanie:

  • daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut
  • po tym czasie daktyle blendujemy na gładką masę
  • do miski wrzucamy wszystkie składniki wymienione wyżej i dodajemy daktyle
  • wszystko miksujemy na gładką masę
  • przelewamy do foremek i pieczemy 15 minut w 170 stopniach
  • z tych proporcji wyszło mi 13 babeczek.

Babeczki zrobiłam w niedziele po południu a w poniedziałek rano nie ma już ani jednej! Oczywiście ze składnikami możemy kombinować bo jeżeli nie mamy ochotę być FIT to możemy dodać cukru, aczkolwiek daktyle dają naprawdę bardzo słodki smak. A więc jeżeli lubicie nowości w kuchni to te babeczki spełnią Wasze oczekiwania.

 

 

Post Author: Paula Dowlasz

16 thoughts on “Babeczki daktylowe wersji FIT | przepis

    3xmama

    (17 lipca 2018 - 08:36)

    Muszą być pyszne !

      Paula Dowlasz

      (17 lipca 2018 - 08:41)

      Były pyszneee 🙂

    Relewantna

    (17 lipca 2018 - 09:30)

    Z innej beczki: czy w daktylach też mogą się zagnieździć wołki zbożowe? Niby nie powinny, bo to nie zboże, ale….

    Ewa

    (17 lipca 2018 - 09:36)

    Muszą być pycha!

    claudia

    (17 lipca 2018 - 10:29)

    Zdecydowanie pojadłabym i to jak 🙂

    Bookendorfina Izabela Pycio

    (25 lipca 2018 - 09:22)

    To może zasmakować moim dzieciom. 🙂

      Paula Dowlasz

      (26 lipca 2018 - 07:33)

      Oj tak jest słodkie i na pewno dzieci się skuszą 😛

    Karolina

    (27 lipca 2018 - 09:09)

    Babeczek daktylowych nigdy nie próbowałam! 🙂

    Agata

    (27 lipca 2018 - 09:20)

    Świetna inspiracja i piękne zdjęcia 🙂

    Olga Kłos

    (27 lipca 2018 - 09:44)

    Wyglądają bardzo dobrze, tak puszyście, super!

      Paula Dowlasz

      (28 lipca 2018 - 09:22)

      🙂

    Beata Herbata

    (28 lipca 2018 - 09:41)

    A ja nigdy jeszcze nie robiłam babeczek. Twój przepis mi pasuje bo uwielbiam daktyle więc może w końcu się skuszę 🙂

    Active

    (30 lipca 2018 - 15:43)

    Aż mi się zechciało zjeść 😉

    Ala

    (15 sierpnia 2018 - 11:54)

    coś pysznego 🙂 chce się jeść

    Ala

    (15 sierpnia 2018 - 11:55)

    coś pysznego 🙂 chce się jeść

    Kasia

    (25 sierpnia 2018 - 17:25)

    babeczki zawsze spoko :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *