Cześć Fitnessiaki, mam dzisiaj przepis na pyszne BROWNIE ! Nie jest to mój autorski przepis bo „ukradłam” go od Sióstr ADiHD. Jak tylko wstawiły go u siebie to wiedziałam, że muszę je zrobić i spróbować. Dziewczyny zapewniają, że ciasto jest czekoladowe pomimo, iż nie ma w nim czekolady! Pisałam z nimi i powiedziałam, że jak poczuję fasolę to będę załamana bo jej nie lubię!
Ciasto do wykonania jest banalnie proste, wszystko wrzuca się do blendera i miksuje ok. 5 minut na gładką masę (to jest bardzo ważne dlatego lepiej miksować chwilę dłużej), potem wylewa się na blachę i piecze! Jest bardzo czekoladowe mogę śmiało powiedzieć, że jest lepsze niż prawdziwe brownie 🙂 Tutaj wstawiam Wam link do przepisu u sióstr Siostry ADiHD a Was zapraszam na moją lekko zmienioną wersję 🙂
Składniki (na dużą blachę na, na małą keksówkę należy robić pół porcji)
* 2 puszki czerwonej fasoli
* 2 banany
* 5 łyżek ciemnego kakao
* 4 jajka + 2 białka
* 2 łyżki proszku do pieczenia
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 50g cukru brązowego/ksylitolu/erytrytolu
* orzechy laskowe/włoskie/nerkowca
Wykonanie:
* Wszystko oprócz orzechów razem zblendować, potem dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką. Wylać na blachę i piec. Ja piekłam równo 38 minut w 190 stopniach, ciasto wyszło mokre w środku ale o taki efekt mi chodziło 😉
Pierwszy wpis o brownie był w styczniu od tej pory to ciasto stało się moim ulubionym. Długo szukałam ciasta które będzie zdrowe i tak smaczne. W pierwotnej wersji do ciasta dodajemy słodzidło ja w tym momencie słodkość uzyskuje tylko przez dodanie dojrzałego banana. Brownie z fasoli nie różni się niczym od normlanego czekoladowego brownie. Jeżeli zastanawiasz się czy to możliwe, że ciasto z fasoli jest takie pyszne to zrób je- gwarantuje, że pokochasz te brownie tak samo jak JA!
ps. A wy znacie Siostry ADiHD? Ja jestem uzależniona od ich twórczości! Dziewczyny rozbudziły moją miłość do trampoliny, pokazują taki swój normalny świat, a ja mam ogromną nadzieję, ze na SeeBloggers je spotkam i uda mi się wskoczyć do nich na trampoliny! Od kiedy zaczęłam je śledzić to liczyłam, ze trafi mi się wyjazd do Łodzi i może uda mi się je spotkać? 😉
A Was zapraszam do mojego wyzwania: [ K L I K ]
97 thoughts on “Brownie czekoladowe bez mąki i czekolady”
Paula Traub
(29 stycznia 2018 - 08:04)Ciekawy przepis, chętnie go wypróbuję 🙂 Chociaż rzeczywiście fasola brzmi przerażająco
Zuzanna Kwiatkowska
(29 stycznia 2018 - 08:12)Znam- może, że lepsze, niż prawdziwe brownie bym nie powiedziała, ale jest naprawdę niezłe 🙂 Podobno z ciecierzycy jeszcze lepsze, ale póki co nie miałam okazji wypróbować…
Paula Dowlasz
(29 stycznia 2018 - 08:13)Z ciecierzycy tez mam plan kiedyś zrobić:-)
Paula Dowlasz
(29 stycznia 2018 - 08:14)Zachęcam!!!!!:-)
Save the Magic Moments
(29 stycznia 2018 - 09:28)To jak to bez czekolady? Przecież czekolada to właśnie kakao ?
Kamila Brzozowska
(29 stycznia 2018 - 09:28)Przyznam szczerze ze od dawno chciałam zdobić takie brownie… chyba jak teraz mam fajny przepis to muszę się zmobilizować 😀
Krystyna Bożenna Borawska
(29 stycznia 2018 - 09:28)Szkoda ,że to trzeba piec , akurat byłoby dla mnie 🙂
Paula Dowlasz
(29 stycznia 2018 - 09:29)Oj tam piecze się szybko 😛
Paula Dowlasz
(29 stycznia 2018 - 09:29)Hahahaha no wiem, mi bardziej chodziło o taką czekoladę do jedzenia w kostkach ;-D
Paula Dowlasz
(29 stycznia 2018 - 09:30)Polecam!!! :-))
Angelika F
(29 stycznia 2018 - 10:51)Zaintrygowałaś mnie brownie bez czekolady, słyszałam że robi się je z czerwonej fasoli:) Sama robiłam z kaszy jaglanej http://apetyczneksiazki.blogspot.com/2017/12/zdrowe-brownie-wg-przepisu-k-maciejko.html a przymierzam się do ciasta z buraków, ale bez czekolady to dla mnie nowość:)
amc
(29 stycznia 2018 - 10:51)uwielbiam to ciacho 🙂 tylko zamiast cukru (czesto ten brazowy jest zwyklym farbowanym cukrem ) daje 3/4 szklanki ksylitolu albo miodu. 😉
Gosia
(29 stycznia 2018 - 10:51)Przepis chętnie wypróbuję, wydaje się być prosty, ciekawy i smaczny
Aneta - zycieipodroze
(29 stycznia 2018 - 12:07)Wow!! Interesujące i zapewne pyszne. Koniecznie muszę wypróbować 🙂
Kinia
(29 stycznia 2018 - 14:23)Muszę wypróbować
Natka !
(29 stycznia 2018 - 14:23)Prosty przepis zachęca do wypieków, na pewno skorzystam z Twojej notki! <3
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
Karolinka's Beauty
(29 stycznia 2018 - 19:15)Same pyszności to ciasto, chętnie bym je zrobiła, ponieważ lubię takie przepisy 😀
Just Food Therapy
(29 stycznia 2018 - 19:15)Bardzo fajny przepis 🙂 Z małymi modyfikacjami z pewnością wypróbuję 🙂
Gabriela Jaworska
(29 stycznia 2018 - 19:15)Proste do zrobienia i ładnie wygląda muszę koniecznie wypróbować!
Mój blog
Dominik Stanek
(29 stycznia 2018 - 22:00)wyglada kozacko! 😀 a wysyłasz takie kurierem? 😀
Bookendorfina Izabela Pycio
(30 stycznia 2018 - 09:16)Smakowicie się zapowiada, chętnie wypróbuję. 🙂
zaplanowana.pl
(30 stycznia 2018 - 09:16)Ta fasola mnie trochę przeraziła. Zdecydowanie nie jestem fanem fasoli 😀 Ale przyznam, że już spotkałam się z czekoladowymi browni właśnie robionymi z fasolą 🙂
Izabela Witorzeńć
(30 stycznia 2018 - 09:16)Wygląda super!
Natalia Bernacka
(30 stycznia 2018 - 09:16)Brzmi ciekawie, chętnie spróbuję 😀
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:17)Polecam 🙂
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:18)Dokładnie ja najczęściej stosuje miód ale niestety ale mi się skończył 😛
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:19)Ooo z kaszy jaglanej – muszę wypróbować 😛
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:19)Polecam 🙂
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:20)Jak skorzystasz to daj znać 😛
Pozdrawiam :-*
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:20)Polecam 🙂
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:21)Polecam 🙂
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:21)A jakie masz pomysły na modyfikację? 🙂
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:22):-))
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:22)To nie napój
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:23)Hehehe mogę się postarać 😛
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:23)Polecam 🙂
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:23):-)))
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:24)Ja nigdy w zyciu nie jadłam fasoli, te ciasto to moje pierwsze spotkanie z fasolą 😛
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 09:24)Super 😛
Chrup kompany
(30 stycznia 2018 - 10:02)Niektórych może odstraszyć czerwona fasola. Miałam okazję spróbować browni z czerwonej fasoli ( zamiast mąki) PYCHA ! ! ! i nie utuczy jak produkty mączne 🙂 same plusy
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 10:03)Dokładnie – same plusy!!!! 🙂
Emilia Skucińska
(30 stycznia 2018 - 17:36)Ten komentarz został usunięty przez autora.
Nasze Bąbelkowo
(30 stycznia 2018 - 20:58)Jeszcze takiego nie próbowałam. Kuszące, lecz chyba nie umiem wyrzec się czekolady 😉
Iwetta Żelaznowska
(30 stycznia 2018 - 20:58)fajny i oryginalny przepis! 🙂
pozdrawiam
mojaszafamodnaszafa.blogspot.com
Emilia Skucińska
(30 stycznia 2018 - 20:58)wygląda apetycznie
https://iamemilias.blogspot.com/
Paulinap
(30 stycznia 2018 - 20:58)Dobry przepis 🙂
Proponuje przy przepisach dodac zdjecie ciasta czy innych smakolykow z blizszej perspektywy, zeby rezultat kusil 😀
Pozdrawiam i zapraszam do mnie! https://papiwszwecji6.blogspot.se
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 20:59)Oh… Ledwo udało się zrobić jakiekolwiek zdjęcie bo ciasto bardzo szybko znikło:-)
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 20:59)🙂
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 20:59)🙂
Paula Dowlasz
(30 stycznia 2018 - 21:00)Polecam spróbować:-)
Olga Kłos
(31 stycznia 2018 - 07:22)Dietetycznie, fajnie, minimalistycznie. Chyba kiedyś wypróbuję. Ale póki co – dieta. xD
Paula Dowlasz
(31 stycznia 2018 - 07:22)No ale to jest właśnie dietetyczne ciasto! 🙂
Joanna_Majj
(31 stycznia 2018 - 19:16)Zrobię na pewno! Dzięki za przepis! Zapraszam do mnie!
Zwykła Matka
(31 stycznia 2018 - 19:16)Jadłam coś takiego u mojej siostry i najlepsze było to, że fasoli w ogóle nie czuć 🙂
Żyć nie umierać
(31 stycznia 2018 - 19:16)Jestem pod wrażeniem! Jeszcze nie słyszałam żeby ciasto z fasoli robić! WOW!
Renata Jurgała
(31 stycznia 2018 - 19:16)O, to koniecznie muszę je wypróbować! 😀
Krystyna Bożenna Borawska
(31 stycznia 2018 - 19:16)Tylko ,że nie mam piekarnika buuuu…
Żona Egipcjanina
(31 stycznia 2018 - 19:16)brzmi zaskakująco pysznie 🙂 koniecznie muszę wypróbować 😀
Agnieszka Kaniuk
(5 lutego 2018 - 13:15)Muszę koniecznie wypróbować. Brzmi magiczne. 🙂
Kuchnianawzgorzu.pl - Ulcik
(5 lutego 2018 - 13:15)uwielbiam takie ciasta 🙂
Kamil Bąbel
(5 lutego 2018 - 13:15)Brownie w trochę innym wydaniu niż to, które znam. Jestem ciekaw, jak smakuje.
Anne18
(5 lutego 2018 - 13:15)Dla mnie to ciasto musi być z czekoladą. Uwielbiam słodycze.
Paulina
(5 lutego 2018 - 13:46)Wypróbowałam 🙂 Jest dobre ale dodałabym więcej cukru:D Mimo wszystko wyczuwam fasolę, której nie lubię niestety…
Bookendorfina Izabela Pycio
(7 lutego 2018 - 09:49)A to najlepsza rekomendacja. 🙂
Krystyna Bożenna Borawska
(7 lutego 2018 - 09:49)Hmmm to upiekę w prodiżu, muszę je zrobić , bo mi wybitnie pasuje 🙂
NewEnglandBlog
(19 maja 2018 - 07:39)Ale super przepis. Lecę do sklepu po składniki.
Rozkoszna.pl
(19 maja 2018 - 07:53)Mmm wygląda apetycznie. Swietny przepis ?
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:24)To przepis od Sióstr ADiHD <3
Kasia
(19 maja 2018 - 08:12)Uwielbiam brownie?
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:24)Ja też!
Bea
(19 maja 2018 - 09:23)Może wypróbuję, nie zależy mi aż tak na składnikach, ale podziwiam za łatwość wykonania 😉
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:24)Skoro Ci nie zależy na tym aby było zdrowe to dodaj sobie więcej cukru – nie oszukujmy się na pewno wtedy będzie jeszcze lepsze 😀
Flymetothespoon
(19 maja 2018 - 09:50)Uwielbiam takie zdrowe ciasta!
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:23)To tak samo jak ja 😛
Olga Kłos
(19 maja 2018 - 10:40)Zawsze mnie dziwiło i interesowało takie brownie z fasoli czerwonej!
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:23)Zrób i daj znać czy smaczne 😛
Justyna
(19 maja 2018 - 12:33)Fajny przepis. Ja jednak wole tradycyjny murzynek
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:23)Heheh rozumiem :-p
iza
(19 maja 2018 - 16:10)Ciekawy przepis
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:23)Dziękuje 🙂
Anna
(19 maja 2018 - 16:34)Jadłam już ciasto z kaszy gryczanej, mogę spróbować i z fasoli. 🙂
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:22)Podrzuć mi przepis 🙂
Zołza z kitką
(19 maja 2018 - 16:58)Ja tam zdecydowanie wolę wersję klasyczną…:) Jak na razie jadłam brownie z cukinii – i jak dla mnie nie umywa się do oryginału 😉
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:22)Brownie z cukinii?? Wow!
MusicMonsterls
(19 maja 2018 - 17:42)Szukałem takiego przepisu! Dzięki wielkie
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:22)daj znać jak wyszło 🙂
Małgorzata Hert
(19 maja 2018 - 19:38)Choć fasola jakoś mnie nie przekonuje to mam ochotę jednak wypróbować
Paula Dowlasz
(19 maja 2018 - 20:22)Zachęcam 🙂
Basia
(5 października 2018 - 10:12)Niebo w gebie
weronika
(7 października 2018 - 23:24)Ciekawy sposób:)
Ola
(10 października 2018 - 15:46)no weź, narobiłaś ochoty na słodkości ! 😀
SekretyDiety
(30 października 2018 - 08:50)Kurcze! Super przepis, nie ma mąki, więc dla mnie jak znalazł! 🙂
Dziś zrobię jak nic! Dzięki!
Salsa
(20 listopada 2018 - 16:01)mm brownie zawsze chętnie 🙂
Słodkie Gotowanie
(4 marca 2019 - 09:57)Robiłam kiedyś tylko raz Brownie z fasoli, nie smakowało w ogóle. Ale skoro mówisz, że nie czuć ani trochę fasoli o jest mocno czekoladowe bez dodatku czekolady to próbuje ?
Paula Dowlasz
(4 marca 2019 - 11:44)Ja też obawiałam się o to, że będzie czuć fasolowy posmak jednak naprawdę nie czuć nic 🙂
Ciasto z cukinii - p r z e p i s. - Paula Dowlasz-Kachel
(12 września 2020 - 18:43)[…] fasoli jest pewnego rodzaju moim ulubionym ciastem dlatego też wrzucam Wam tu przepis –> KLIK . Ciasto marchewkowe to już standard a dziś przyszła pora na CIASTO Z CUKINII. W lodówce […]
Marchewkowe ZDROWE CIASTKI! - Paula Dowlasz-Kachel
(29 września 2020 - 09:53)[…] już ciasto z cukinii, ciasto z czerwonej fasoli, ciastka owsiane a teraz czas ma ciastka marchewkowe. Idę sezonowo więc teraz czas na marchewki, […]