Ciasto dla zapominalskich *na ostatnią chwilę*

Ciasto na ostatnią chwilę i to jeszcze takie które robi się szybko i może spokojnie postać kilka dni? Tak tak! Właśnie ostatnio z powodu nagłych gości, braku składników takie wymyśliłam. I przysięgam było pyszne!

Jestem ogromną fanką tart, uwielbiam ich kruche i twarde spody. Ich uniwersalność ponieważ mogą być na słodko, słono a nawet i ostro! Już nawet wrzucałam Wam tu kilka przepisów na tarty tarta z pomidorami , tarta pół na pół , najpiękniejsza z moich tart. 

 

Składniki na spód:

  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g płatków owsianych (połowę mielimy na mąkę)
  • 10 g cukru
  • 120 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • banan

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy w kulę.
  • Wkładamy na 60 minut do lodówki.
  • Po tym czasie lepimy na blasze i pieczemy 30 minut w 190 stopniach
  • Odstawiamy do wystygnięcia
  • Na zimnym spodnie układamy plastry banana.

 

Składniki na krem:

  • 2 budynie (u mnie waniliowy ale może być inny smak, taki jak lubimy)
  • mleko (do zrobienia budyniu)
  • 1 łyżka masła orzechowego (nie jest to koniecznością ale daję fajny smak)
  • 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła (oczywiście może być to zwykły cukier, lub stewia – cokolwiek co lubimy. Tak samo z ilością najlepiej słodzić sobie do smaku)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego SKYR (może być zwykły)
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody (aby nasza masa miała fajną konsystencję)

Wykonanie:

  • Gotujemy budyń ALE dwa opakowania w takiej ilości mleka jak do jednego.
  • Dodajemy ksylitol lub inne słodzidło
  • Lekko studzimy  dodajemy masło, jogurt naturalny – mieszamy.
  • Gdy nasza masa na ciasto będzie całkowicie zimna to rozpuszczamy żelatynę w wodzie i wlewamy do masy – szybko mieszając. Odstawiamy na jeszcze max. 10 min.
  • Czekamy aż spód będzie zimny i wykładamy na ciasto i banany  naszą masę.
  • A na wierzch… można posypać co się lubi. Czekoladę, wiórki lub aby poczuć świąteczny klimat pokruszone pierniki? U mnie akurat orzechy i migdały.

 

 

Nasze ciasto zanim je zjemy musi odczekać w zimnym miejscu minimum. hmmm 3 h. Ale smak jest naprawdę zaskakujący. Jestem tego zdania, że czasami prostsze przepisy są lepsze… 🙂

Post Author: Paula Dowlasz

7 thoughts on “Ciasto dla zapominalskich *na ostatnią chwilę*

    Agata

    (24 grudnia 2018 - 14:11)

    Bardzo fajny przepis pod warunkiem, że mamy banana 🙂

    Viola/My British Journey

    (24 grudnia 2018 - 14:21)

    Faktycznie świetny przepis, może pokusze się o zrobienie ciasta na jakiś noworoczny weekend bo wszystko zniknie po Świętach oczywiście. Pozdrawiam świątecznie 😊

    Natalia

    (2 stycznia 2019 - 09:58)

    takie rzeczy to ja uwielbiam 😀 Widać, że jest to ciacho smakowite a u mnie z czasem zawsze ciężko 😀

    Matka Polka Czytająca

    (2 stycznia 2019 - 10:50)

    Super! Takie przepisy czasem bardzo się przydają 😉 A nuż zapuka do drzwi ktoś, kto nie wyobraża sobie wizyty bez czegoś słodkiego. Serdeczności!

    Bookendorfina Izabela Pycio

    (2 stycznia 2019 - 11:22)

    Przepis chętnie podchwytuję, tym bardziej, że właśnie z takich spontanicznych działań powstają unikalne smaki. 🙂

    Sylwia R

    (7 stycznia 2019 - 13:02)

    Jestem zaskoczona bo nie wyglada na takie 😉 przy nawalu obowiazkow udealne 🙂

    Monika Kilijańska

    (7 stycznia 2019 - 19:08)

    No i teraz nie będzie wymówki, że nie zdążyłam zrobić ciasta 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *