Miód z drzewa herbacianego HIT!

Miód manuka – płynne złoto.

Miód z drzewa herbacianego czyli miód manuka a przez wielu dumne zwany płynnym złotem to hit wśród naturalnych produktów o działaniu prozdrowotnym.

Ciekawostka!

Oryginalny miód Manuka powstaje z krzewów manuka w Nowej Zelandii.


Miód manuka ma rewelacyjne właściwości. Wyróżnia go bardzo wysoka zawartość MGO (methylglyoxalu), który decyduje o tym, jak duże właściwości lecznicze on posiada. Tradycyjne miody posiadają do 10 mg MGO na 1 kilogram, z kolei w miodzie manuka stężenie MGO jest od 10 do nawet 50 razy wyższe. Dlatego nazywany jest płynnym złotem ponieważ jest on bardzo dobry i warty swojej ceny. Wiele osób zachwyca się miodem manuka ze względu iż pozytywnie wpływa on na pracę układu pokarmowego, regulując florę bakteryjną jelit. Skutecznie likwiduje gazy powstające przy zaleganiu fermentujących, niestrawionych resztek pokarmu. Leczy też szereg dolegliwości, takich jak wrzody żołądka czy refluksy żołądkowo – przełykowe. Dodatkową zaletą jest używanie miodu manuka na twarz przy zmianach trądzikowych – wspomaga on gojenie blizn.

Z czym go jem?

Najlepiej miód manuka spożywać ok. 3 łyżeczek rano na czczo. Jednak można go też dodawać do pokarmów. Moim ulubionym śniadaniem z tym miodem są kanapki z twarogiem i bananem. Banalne „danie” które daje siłę, sytość i jest zdrowe. Miód manuka dodaje też do placków wegańskich oraz twarogowych bułeczek.

Składniki na dietetyczne bułeczki (mi wyszło 5 sztuk):

  • jeden duży dojrzały banan
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • półtora szklanki płatek owsianych błyskawicznych
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki miodu manuka
  • dodatek: dżem nisko słodzony

Wykonanie:

  • wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką
  • formujemy bułeczki i wykładamy na papier (ciasto może wydać się rzadkie ale nie przejmuj się)
  • w bułkach robimy palcem (czystym) małe wgłębienie w które wkładamy po łyżeczce dżemu
  • pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach
  • nie wyjmuj ciepłych bułek bo będą miękkie – zostaw je w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
  • bułeczki możesz trzymać w woreczkach/pojemnikach do max. 3 dni 

O czym należy pamiętać?

Włączając w swoją dietę miód mauka należy pamiętać, że jest on bardzo kaloryczny. Spożywając go za dużo możemy nabawić się nadwagi. Miód manuka jest bardzo słodki dlatego nie sądzę, że jest ktoś kto mógłby zjeść go dużo, za dużo. Ważne jest to, że istnieją określone przeciwwskazania do spożywania miodu manuka. Przede wszystkim nie powinien on być stosowany przez osoby, które mają alergię na produkty pszczele lub też chorują na cukrzycę. Ponadto nie powinno się go podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.


Post Author: Paula Dowlasz

1 thought on “Miód z drzewa herbacianego HIT!

    Ondrej K.

    (8 października 2019 - 11:12)

    Kurcze, o takim miodzie jeszcze nie słyszałem. Chętnie spróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *