Zdrowe, proste i smaczne! FIT CIASTKA!

Jestem. Wróciłam. Wyjaśnię czemu mnie tu nie było i przechodzimy dalej. Wpadłam w totalny wir pracy i wychodząc z domu o 8 wracałam o 21 – ale kwarantanna ściągnęła mnie na ziemię. Znudzona byciem w domu chciałam napisać artykuł i okazało się, że moja poczta podlegająca blogowi jest zhakowana. Chwilę trwało zanim się uporałam ale udało się ❤️. Witam Was ponownie!

Czego najczęściej poszukujemy gdy staramy się zdrowo jeść? FIT SŁODYCZE to hasło dziennie w gogle wpisują setki osób. Czy słodycze mogą być FIT i czym w ogóle jest bycie FIT? Na pierwsze pytanie odpowiedź znajdziecie niżej a na drugie pytanie odpowiedź niebawem.

Już wiele razy tutaj oraz na moim instagramie pokazałam Wam, że można jeść słodko i zdrowo. Ciasta, ciastka, gofry, omlety, faworki, pączki – wszystko możemy wykonać w wersji light.

Czy biały cukier jest konieczny do wypieków? No nie! Cukier biały, ogólnie dostępny jest mocno oczyszczony, czyli rafinowany, pozbawiony wszystkich substancji odżywczych, jest to jedynie dwucukier sacharoza. Cukier biały rafinowany dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii. Energia dostarczana jest bardzo szybko, ale na bardzo krótki okres czasu.

Warto poszukać zamienników takich jak np. Ksylitol, stewia, erytrytol, syrop klonowy czy miód. Wiem, że pewnie wielu z Was stwierdzi, że te zamienniki są zbyt drogie. Kilogram cukru to koszt ok 3 zł, kilogram stewii to koszt ok. 35 zł. Podam Wam mój ulubiony trik na dużo tańszy zamiennik. Jeśli macie w lodówce mocno dojrzałego banana to nim śmiało możecie dosłodzić wszystko. Koktajle, ciastka, ciasta, omlety czy gofry. Dojrzałe banany są bardzo słodkie, nawet gdy Twój banan jest już czarny i wygląda (jak to mówi mój mąż) jak mysz to nic. On jest idealny.

Przepis na dzisiejsze ciastka jest bardzo łatwy i poradzi sobie z nim każdy kto ma +10 lat – także do dzieła.

Składniki:

2 szklanki płatek owsianych

2 jajka

8 łyżek płynnego oleju koksowego

2 łyżki mąki jaglanej

1 łyżka erytrolu\dojrzały banan

To są składniki na naszą bazę. Mieszacie ręką aż będzie w miarę trzymało się razem. I dzielicie bazę na pół (przekładanie do misek) do jednej miski oddajecie łyżkę nutelli (u mnie domowa niskocukrowa) i dwie łyżki naturalnego kakao. Do drugiej miski 2 łyżki masła orzechowego i garść orzeszków ziemnych niesolonych. Formujecie lekko zwilżoną dłonią kulki i układacie na blaszce poczynaniami łyżka dociskacie by były płaskie. Czas pieczenia ok 13 minut w 200 stopniach.


Post Author: Paula Dowlasz

5 thoughts on “Zdrowe, proste i smaczne! FIT CIASTKA!

    Bookendorfina Izabela Pycio

    (28 kwietnia 2020 - 08:28)

    Lubię takie ciasteczka, są świetną przekąską, zdrową i smaczną. 🙂 Chętnie i Twoją wersję wypróbuję. 🙂

    DonaldUsAsp

    (29 kwietnia 2020 - 15:59)

    Hello! I just would like to torment with a mammoth thumbs up during the clever info you gomerel here on this post. I idea be coming hidden to your blog on the side of more soon. http://www.surviv-io.fun

    karola

    (8 lipca 2020 - 17:03)

    Właśnie ciasteczka włożyłam do pieca. Nieco zmodyfikowałam przepis, gdyż chciałam wykorzystać składniki te, które mam w domu: dałam olej, mąkę pszenną, cukier trzcinowy i zamiast dwóch łyżek kakao dałam jedną, bo nie wiem czy dla dzieci nie będą za gorzkie.

    Maniula

    (27 lipca 2020 - 07:34)

    Nawet mojemu mężowi posmakowały! Super przepis, dzięki 🙂

    Katarzyna Mirek

    (20 sierpnia 2020 - 13:36)

    Zapisuję przepisy, ponieważ moje dzieci kochają takie ciasteczka. Z chęcią im je zaserwuję, ponieważ są trochę inne niż te które robimy zazwyczaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *