Food Book na lato!

Food Book – bez którego nie ma lata!

Lato a właściwie późna wiosna ma swoje prawa w kuchni i jest to jedyny moment gdy pierwszy szczypiorek cieszy jak szalony, truskawki są słodsze od najsłodszej rzeczy a wydane 20zł/kg na czereśnie wcale nas nie boli.

Pierwszym daniem na które czekam całą zimę jest chłodnik litewski, u mnie w domu jest on robiony bardzo często i ja również już od marca go przyrządzam. Najlepszy jednak jest w czerwcu gdy podaje się go z młodymi ziemniaczkami – uwierzcie mi niebo w „gębie”.

Chłodnik litewski „na szybko”

Składniki:

  • 3 opakowania barszczu czerwonego instant
  • 2 l kefiru
  • szczypior, świeże ogórki, rzodkiewka
  • jajka
  • ziemniaki

Wykonanie:

  • barszczyk przygotowujemy według podanego przepisu z opakowania i odstawiamy do schłodzenia -najlepiej na całą noc
  • do zimnego już barszczu dolewamy kefir, wrzucamy do niego drobno posiekane warzywa i ugotowane jajka
  • ziemniaki gotujemy i podajemy je na osobnym talerzu (polecam ziemniaczki oprószyć szczypiorkiem i masełkiem)

Chłodnik litewski „poprawny”

Składniki:

  • świeża botwinka ok 6 pęczków z małymi buraczkami
  • 1,5 l kefiru, 4 łyżki jogurtu naturalnego (można wymienić na śmietanę)
  • szczypiorek, ogórki świeże, rzodkiewka
  • jajka
  • ziemniaki

Wykonanie:

  • botwinę myjemy i drobno siekamy, buraczki również obieramy i kroimy na pół. Drobno pokrojoną botwinę z buraczkami gotujemy ok. 2h. Po tym czasie odstawiamy ją do schłodzenia. Gdy jest zimna doprawiamy według smaku sól, pieprz.
  • Dodajemy kefir i jogurt naturalny.
  • Dodajemy posiekane warzywa i ugotowane jajko.
  • Ziemniaki gotujemy i podajemy je na osobnym talerzu… 🙂

Food Book to również woda … 🙂

np. z mięta i truskawkami. Świeżymi oczywiście. Wiecie jak kocham pić wodę jednak po tylu miesiącach wody bez smaku czekam na mięte z ogrodu. Nauczona od lat codziennie przygotowuje słoik, dzbanek wody i „musimy” go wypić danego dnia. U nas jest albo sama woda z mięta/melisą, woda z truskawkami i mięta, woda z cytryną i truskawką – polecam.

Jeśli już mowa o truskawkach to również bez nich nie istnieje czerwiec. W moim przypadku wygląda to tak, że gdy zjem już te dziesiątki kilogramów samych truskawek, następnie wypije litry koktajlu truskawek z kefirem to potem wchodzi faza na truskawki z cukrem i śmietaną. Jednak od kilku lat są to truskawki z jogurtem naturalnym i ksylitolem :). Polecam!

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką?

No jasne i to do wszystkiego. Robiąc taki twaróg jem go nie tylko „na kanapki” ale również jako dodatek do jajek sadzonych. Uwielbiam to połączenie.

Letni twarożek

Składniki:

  • twaróg (ja mam to szczęście i mam domowy, świeży)
  • pęczek szczypioru
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • dużo pieprzu
  • trochę soli

Wykonanie:

  • szczypiorek siekamy, dodajemy do twarogu z jogurtem i przyprawami.
  • jemy do wszystkiego!

Zapraszam do mnie:

mój instagram – KLIK

moja grupa odchudzająca – KLIK

moje vinted -sprzedaje za grosze – KLIK

Post Author: Paula Dowlasz

12 thoughts on “Food Book na lato!

    m_jeziorowska

    (30 czerwca 2020 - 10:17)

    Truskawki bym mogła jeść codziennie ? a twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką uwielbiam 🙂

    Kasiaaa

    (30 czerwca 2020 - 10:33)

    Uwielbiam buraki! 😀
    Paula, ubóstwiam Twojego bloga, IG i fb 😀 jesteś najlepsza! Dajesz mi wielką motywację <3

      Paula Dowlasz

      (2 lipca 2020 - 06:36)

      kochanaaaaaa ❤️❤️❤️❤️

    Ilona

    (30 czerwca 2020 - 11:16)

    Na pewno skorzystam z przepisu na chłodnik litewski ?

    Motylecqaa

    (30 czerwca 2020 - 11:53)

    Czekam na codzień to nowe przepisy ❤❤❤

      Paula Dowlasz

      (2 lipca 2020 - 06:36)

      Oj będą❤️

    Karolina

    (30 czerwca 2020 - 16:50)

    W czerwcu w połowie się składam z truskawek ?fajny patent na picie większej ilości wody 🙂

    Askotarss

    (1 lipca 2020 - 22:40)

    Narobiłaś mi smaka na młode ziemniaczki ?

    Agryfik11

    (7 lipca 2020 - 16:12)

    Jak zwykle super przepisy ,a ja robię wodę z cytryną również dzbanek a jak zabraknie piję samą

    Mariii

    (22 lipca 2020 - 10:18)

    Truskawki zawsze na propsie!!! #teamtruskawki

    […] zdrowe posiłki i co masz na […]

    Bookendorfina Izabela Pycio

    (21 sierpnia 2020 - 10:36)

    Twarożek ze szczypiorkiem zajadam na śniadanie przez cały rok, bardzo mi smakuje, czasem dodaję rzodkiewkę, albo koperek, kiedy indziej orzechy i chrzan. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *