Ciasto mocno czekoladowe z zieloną cukinią? Czy to się może udać?
Brownie z czerwonej fasoli jest pewnego rodzaju moim ulubionym ciastem dlatego też wrzucam Wam tu przepis –> KLIK . Ciasto marchewkowe to już standard a dziś przyszła pora na CIASTO Z CUKINII. W lodówce zalegała mi piękna duża cukinia a ja nie miałam na nią pomysłu, nie miałam weny na przetwory a wyrzucić było mi jej żal. Pomyślałam więc, że zrobię coś na styl fasolowego brownie…
Jeżeli więc macie ochotę na mocno czekoladowe, słodkie, rozpuszczające się w ustach ciasto to zapraszam.
Składniki:
- 3 szklanki startej cukinii (ja użyłam do jej zblendowania thermomixa więc myślę, że zwykły blender też da radę)
- 100g masła (można spróbować 75g masła i 25g oleju kokosowego)
- 1 szklanka cukru (możemy zrobić pół na pół np. z ksylitolem)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju kokosowego (można dać zwykły)
- 2 jajka
- półtorej szklanki jogurtu naturalnego
- 30g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek naturalnego kakao
Wykonanie:
- masło z cukrem miksujemy do połączenia, dodajemy pół szklanki oleju kokosowego lub zwykłego i miksujemy ok. minutę. Dodajemy dwa jajka i nadal miksujemy.
- następnie do mokrej masy dodajemy wszystkie suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 2 jajka, posiekaną czekoladę, jogurt naturalny (tak wiem on nie jest suchy:D) i na sam koniec naszą królową cukinię.
- miksujemy wszystko na gładką masę.
- wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 38/43 minut w 180 stopniach.
- ciasto zostawiamy do wystygnięcia a potem je ozdabiamy. Myślę, że maliny będą do niego pasować.
Zapraszam do mnie:
mój instagram – KLIK
moja grupa odchudzająca – KLIK
moje vinted -sprzedaje za grosze – KLIK
7 thoughts on “Ciasto z cukinii – p r z e p i s.”
Aga
(14 września 2020 - 07:38)Ciasta z dodatkiem warzyw ciągle mnie zaskakują. Jestem ciekawa, jak smakuje.
Bookendorfina Izabela Pycio
(14 września 2020 - 08:37)Przepis chętnie wykorzystam, ciekawa jestem jak ciasto zasmakuje mojej rodzinie. 🙂
Gulosus
(14 września 2020 - 12:13)Ciekawe… Nigdy o takim surowcu do preparacji ciasta nie słyszałem, muszę wkrótce spróbować.
Alexa Trachim
(14 września 2020 - 12:47)Cukinia to takie wszechstronne warzywo 😀 Jesz ciasto, a dostarczasz sobie więcej niż tylko cukru i tłuszczu 😀
Marcepanowa kuchnia
(14 września 2020 - 13:15)Muszę w końcu zrobić ciasto z cukinii ! Było już z fasoli, marchewki i z buraka ale z cukinii jeszcze nie 😉
Marchewkowe ZDROWE CIASTKI! - Paula Dowlasz-Kachel
(29 września 2020 - 09:52)[…] już ciasto z cukinii, ciasto z czerwonej fasoli, ciastka owsiane a teraz czas ma ciastka marchewkowe. Idę sezonowo […]
Aśka
(16 października 2020 - 13:33)Hej, rany dziękuję za ten przepis, tak bardzo chciałam zjeść coś innego z mojej ukochanej cukinii niż zwykłe placki albo ciągle te same wytrwawne dania, a wczoraj wpadłam do Ciebie i spróbowałam upiec to ciasto – rewelacja 🙂 Muszę spróbować Twoich innych przepisów