Ciasto z cukinii – p r z e p i s.

Ciasto mocno czekoladowe z zieloną cukinią? Czy to się może udać?

Brownie z czerwonej fasoli jest pewnego rodzaju moim ulubionym ciastem dlatego też wrzucam Wam tu przepis –> KLIK . Ciasto marchewkowe to już standard a dziś przyszła pora na CIASTO Z CUKINII. W lodówce zalegała mi piękna duża cukinia a ja nie miałam na nią pomysłu, nie miałam weny na przetwory a wyrzucić było mi jej żal. Pomyślałam więc, że zrobię coś na styl fasolowego brownie…

Jeżeli więc macie ochotę na mocno czekoladowe, słodkie, rozpuszczające się w ustach ciasto to zapraszam.

Składniki:

  • 3 szklanki startej cukinii (ja użyłam do jej zblendowania thermomixa więc myślę, że zwykły blender też da radę)
  • 100g masła (można spróbować 75g masła i 25g oleju kokosowego)
  • 1 szklanka cukru (możemy zrobić pół na pół np. z ksylitolem)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju kokosowego (można dać zwykły)
  • 2 jajka
  • półtorej szklanki jogurtu naturalnego
  • 30g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek naturalnego kakao

Wykonanie:

  • masło z cukrem miksujemy do połączenia, dodajemy pół szklanki oleju kokosowego lub zwykłego i miksujemy ok. minutę. Dodajemy dwa jajka i nadal miksujemy.
  • następnie do mokrej masy dodajemy wszystkie suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 2 jajka, posiekaną czekoladę, jogurt naturalny (tak wiem on nie jest suchy:D) i na sam koniec naszą królową cukinię.
  • miksujemy wszystko na gładką masę.
  • wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 38/43 minut w 180 stopniach.
  • ciasto zostawiamy do wystygnięcia a potem je ozdabiamy. Myślę, że maliny będą do niego pasować.

Zapraszam do mnie:

mój instagram – KLIK

moja grupa odchudzająca – KLIK

moje vinted -sprzedaje za grosze – KLIK

Post Author: Paula Dowlasz

7 thoughts on “Ciasto z cukinii – p r z e p i s.

    Aga

    (14 września 2020 - 07:38)

    Ciasta z dodatkiem warzyw ciągle mnie zaskakują. Jestem ciekawa, jak smakuje.

    Bookendorfina Izabela Pycio

    (14 września 2020 - 08:37)

    Przepis chętnie wykorzystam, ciekawa jestem jak ciasto zasmakuje mojej rodzinie. 🙂

    Gulosus

    (14 września 2020 - 12:13)

    Ciekawe… Nigdy o takim surowcu do preparacji ciasta nie słyszałem, muszę wkrótce spróbować.

    Alexa Trachim

    (14 września 2020 - 12:47)

    Cukinia to takie wszechstronne warzywo 😀 Jesz ciasto, a dostarczasz sobie więcej niż tylko cukru i tłuszczu 😀

    Marcepanowa kuchnia

    (14 września 2020 - 13:15)

    Muszę w końcu zrobić ciasto z cukinii ! Było już z fasoli, marchewki i z buraka ale z cukinii jeszcze nie 😉

    […] już ciasto z cukinii, ciasto z czerwonej fasoli, ciastka owsiane a teraz czas ma ciastka marchewkowe. Idę sezonowo […]

    Aśka

    (16 października 2020 - 13:33)

    Hej, rany dziękuję za ten przepis, tak bardzo chciałam zjeść coś innego z mojej ukochanej cukinii niż zwykłe placki albo ciągle te same wytrwawne dania, a wczoraj wpadłam do Ciebie i spróbowałam upiec to ciasto – rewelacja 🙂 Muszę spróbować Twoich innych przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *